DIY. Jak suszyć mięso?

przez , 16.kwi.2014, w Prepping/Przygotowania

Procedura ogólna została podana w 24tdg t7B. Teraz czas na detale po rozpoznaniu bojem. I zdjęcia!

  1. Kupiłam 0,8 kg świeżej łopatki z jelenia bez kości za ok. 40 zł. Dziczyzna jest znana z minimalnego udziału tłuszczu w mięsie.
  2. Umyłam mięso i pokroiłam na plasterki o grubości ok. 5mm. Te większe wymiary powinny być zbliżone do rombów 2 x 8 cm, ale bez przesady- z tego się nie strzela!
  3. Wklepałam w rozłożone płasko na talerzach plasterki szczodrą ilość świeżo zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, curry i soli. Z solą trochę chyba przesadziłam.
  4. Szybko ponabijałam plasterki na wykałaczki i rozwiesiłam na kratce w piekarniku. Na tym etapie mięso gubi mnóstwo wody, więc należy podłożyć na dół blaszkę wyłożoną papierem, żeby potem się nie naszorować. Temperatura bez termoobiegu powinna oscylować między 60*C a 70*C, z termoobiegiem może być niższa jak w oryginalnym przepisie.
  5. W piekarniku suszyłam 3 godziny.
  6. Przełożyłam połowicznie ususzone plasterki na tackę wyłożoną papierem śniadaniowym.
  7. Tacka leżała sobie w bezpiecznym, suchym miejscu przez 4 dni.
  8. Przełożyłam wyschnięte na wiór płatki mięsa do słoika (1 słoik po ogórkach na 0,8 kg surowego mięsa!).

I czasem sobie podjadam…

To do następnego! :)

:, , , , ,

Odpowiedz